Jak určit velikost prstenu

Možností, jak správně určit velikost prstenu, je více. Shrnuli jsme pro vás jak praktický návod k měření, tak i důležité tipy, které vám při měření pomohou.

Pokud chcete správně změřit velikost prstenu, mějte na paměti tato pravidla:

  • Velikost prstenů je v České republice uváděna jako obvod prstu v milimetrech.
  • Prsty mění svůj obvod v souvislosti s teplotou a vykonávanou činností. Rozdíl může činit i za jediný den až 2-3 mm.
  • Ideálně provedete měření za pokojové teploty, nikoli bezprostředně po namáhavé činnosti.
  • Dobře si rozmyslete, na kterém prstu chcete prsten nosit. Masivnější, širší prsteny či prsteny s velkou hlavou se lépe nosí na prostředníčku či ukazováčku.

Měřící kroužky na prsteny

Pokud máte na změření dostatek času, je vhodné si napřed objednat měřící kroužky na prsteny. Při jejich použití si můžete být jisti, že velikost prstenu zvolíte správně, zároveň si budete moci v praxi vyzkoušet změny obvodu prstu v průběhu dne. Měřící kroužky má též k dispozici každé kamennné klenotnictví, jsou normované – v naměřené velikosti si můžete následně prsten zakoupit kdekoli.

Měření proužkem papíru

Určit správnou velikost prstenu můžete podle grafického návodu výše. Použijte ideálně pevnější, ale ohebný papír či stuhu o šířce odpovídající šířce obroučky prstenu. Pásku utáhněte, ale pamatujte na to, že prsten budete muset přetáhnout přes kloub. Nemějte tedy prst proužkem papíru příliš přiškrcený, ale ani příliš volný, aby vám prsten nepadal. Neprovádějte měření pomocí krejčovského metru, tak široký prsten byste asi nosit nechtěli ;-)

Měření podle vnitřního průměru

Pro určení velikosti nového prstenu vám může být skvělou pomůckou prsten, který vám dobře padne, protože z jeho vnitřního průměru lze obvod snadno vypočítat. Ideální je použít přesné posuvné měřítko – šupléru, ale jde to i s pomocí milimetrového pravítka. Výše najdete převodní tabulku průměru a obvodu prstenů nejčastějších dámských a pánských velikostí. Je důležité měřit vnitřní průměr v nejširším místě, vnější průměr je včetně tloušťky použitého kovu, takže jej není možné použít.

A ještě několik rad:

  • U širších a masivních prstenů (šíře cca 7 mm a více nebo robustní tvar) objednejte raději o jedno číslo větší velikost než jste naměřili, je to pohodlnější.
  • Nejobvyklejší dámské velikosti prstenů jsou 50 – 56 mm, pánové pak mívají nejčastěji obvod 60 – 68 mm.
  • Přemýšlejte. Pokud je vaše přítelkyně subtilní a drobné postavy, s drobnými prstíky, těžko bude mít velikost prstenu na hranici pánských velikostí ;-)
  • Pokud chcete prsten darovat jako překvapení, je nejvhodnější potají změřit vnitřní průměr prstenu, který žena už nosí.
  • Pokud budete potřebovat radu, kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme!